Hakkımda

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
...İşin ilmini okumuş mühendisi bile olmuş. Sonra bir bakmış ki ilmini okuduğu yemekleri yapmayı hiç becerememiş. Günlerden bir gün "iyi yemeğin ancak ve ancak iyi malzemeden yapıldığını" anladığında, gerçek yeteneğinin "iyi yemek yapanlara, iyi malzeme ulaştırmak" olduğunu farketmiş. İşte bu felsefeyle yazılarında sadece tüketim amaçlı değil, aynı zamanda kalite problemlerini, alırken nelere dikkat edileceğini ve kullanım önerilerini paylaşıyor olacak. Arkadaşlarınıza orjinal bir kahvaltı sofrası mı kurmak istiyorsunuz? Ya da güzel ve romantik bir şarabın yanına hangi peynir tabağı? Gelin deneyimlerimizi beraber paylaşalım.

26 Haziran 2012 Salı

Dilimli (Cheddar) Tost Peyniri

Dilimli (Cheddar) Tost Peyniri

Hamburgerden kocaman bir ısırık alıp ağzınızı doldurduğunuz o ekmek-köfte- peynir karışımının benim gibi hastasıysanız doğru yazıdasınız. Ev tipi hamburger satan lüks restoranların ve fast-food restoranlarının gizli sırrını ele alacağız. Evet o köftenin üzerindeki akmaya hazır peynirden bahsediyoruz. İddia ediyorum bu yazıdan sonra hazır hamburger köftelerinin bile lezzetini ikiye katlayacaksınız!
Dilimli (Cheddar) Tost Peyniri, tip ve renk olarak ilk anda kaşar peynirini andırsa da, aslında cheddar hammaddeli bir eritme peynir ürünüdür. O bizi cezbeden, kendine has farklı tadını cheddar peynirinden, yapısını ise sitrat içerikli eritme tuzundan alır. Üretiminde çeşitli yaş ve kompozisyonlardaki cheddar peynirleri kullanılır. Üretimi çok zahmetli, üretim ekipmanları ise oldukça pahalıdır. Bu yüzden piyasada çok fazla taklidi mevcut. Standart yapı ve tadı tutturmak, dilimli tost peyniri üreticileri için de ayrıca zorlayıcı bir parametre. 

Hangi Peynir? der ki:
                Bu tip peynirleri satın alırken mağdur olmamanın en önemli yolu ürünü satın aldığınız rafta başlıyor. İlk olarak bakılması gereken etiketinde 'eritme peynir' ve 'tereyağı' ibarelerinin olup olmadığı. Gerçek dilimli peyniri satan firma sayısı maalesef 1-2 tane olduğundan kalan firmaların tamamı, kaşar peynirini dilimleyerek aynı ad altında satıyor. Aman dikkat! Gerekirse kaşarımızı biz kendimiz de dilimleyebiliriz. Sıradan bir kaşara dünyanın parasını vermeye hiç ama hiç gerek yok!            
              Gelelim ürünün kalitesine. Bunu anlamak için resimdeki metodu aynen uygulamanız yeterli. Eğer peynir rahat bir şekilde rulo yapılabiliyorsa, bu esnada çatlama ve kırılma gözlemlenmiyorsa doğru peynirdesiniz demektir. Artık işin sırrını çözdük ve restoranlardaki gibi lezzetli bir hamburgere bir adım daha yakınız.





    Bu tip peynirlerde dilimlerin rahat ayrılması için ufak bir tüyo: Dilimlerin kullanacağınız miktarını 5-10 dakika önce buzdolabından çıkarın. Böylece dilimler daha kolay ayrılacaktır. Bu süreyi zaten hamburgerin diğer kısımlarını hazırlamak için geçirdiğinizden ek bir zaman tutmaya gerek yok. Ancak çok fazla bekletmeyin! Bu sefer yapısında çökme, tabana doğru yayılma ve dilimlerde birbirine geçiş gözlemlenir. Bu durum dilimli peynirin doğasından kaynaklanır. Dilimlenmiş kaşarlarda ise asla bu durumu gözlemlemezsiniz! Saatlerce aynı formda ve yapıda durabilir, bunu gözlemliyorsanız yanlış peynirle uğraşıyorsunuz demektir.
Kökeni: Amerika
Proses (işleme) Yöntemi: Çeşitli yaş ve kompozisyondaki cheddar peynirleri eritme işlemine tabi tutulur. Sıvı haldeki erimiş peynir hızlı bir şekilde soğutularak. Üst üste istiflenir. Bu işlem Slice-On-Slice işlemi olarak adlandırılır ve özel bir ekipman gerektirir. Hazırlanan peynir sert folyolu ambalaja paketlenir. Alternatif bir yöntem olarak da; sıvı haldeki peynir şeffaf ambalaj içerisinden geçirilerek, ambalajla birlikte kesilir. Böylece her dilim farklı paketlenmiş olur.  
Türü: Eritme Peynir
Gramaj: 200 g – 1.600 g
Fiyatı: 15-20 TL/kg
Satışı: Zincir Marketler, Süper Marketler, Bakkallar
Tüketim Şekli: Hamburger veya Tost içerisinde eritilerek tüketilir. Damak tadına göre kahvaltıda da sunabilirsiniz.
Dikkat: Dilimli (cheddar)  tost peyniri alırken, dilimlenmiş kaşarla arasındaki farkı mutlaka ayırt edin. Dilimlenmiş kaşar için boşuna para ödemeyin!

7 yorum:

  1. Merhaba. Öncelikle blogunuzu çok faydalı buldum, elinize sağlık. Ben dilimli cheddar peynirleriyle ilgili bir şey sormak istiyorum: Acaba şu linkteki (http://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/17675705-30003-pinar-cheddar-dilimli-peynir-200g) ürün fast food restoranlarında kullanılan peynirin tadını verir mi? Oralarda kullanılanların rengi daha turuncumsu gibi geliyor da bana.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. pınar cheddar peynirden şaşmayın, içinde sadece peynir var...hamburger için satılan o sapsarı çakma burger peynirlerde en az 7-8 tane kimyasal var ve ne olduğu belli değil...bir dahaki sefere içindekilere bakmanız yeterli...

    YanıtlaSil
  4. Kökeni Amerika değil; İngiltere. İngiltere'deki Cheddar adlı köyde bulunduğu düşünülmektedir. Ad hakkı da İngiltere'de bulunmaktadır.

    YanıtlaSil
  5. Kökeni Amerika değil; İngiltere. İngiltere'deki Cheddar adlı köyde bulunduğu düşünülmektedir. Ad hakkı da İngiltere'de bulunmaktadır.

    YanıtlaSil
  6. Hicde guzel degil aldigima pisman oldum

    YanıtlaSil
  7. Hicde guzel degil aldigima pisman oldum

    YanıtlaSil