Hakkımda

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
...İşin ilmini okumuş mühendisi bile olmuş. Sonra bir bakmış ki ilmini okuduğu yemekleri yapmayı hiç becerememiş. Günlerden bir gün "iyi yemeğin ancak ve ancak iyi malzemeden yapıldığını" anladığında, gerçek yeteneğinin "iyi yemek yapanlara, iyi malzeme ulaştırmak" olduğunu farketmiş. İşte bu felsefeyle yazılarında sadece tüketim amaçlı değil, aynı zamanda kalite problemlerini, alırken nelere dikkat edileceğini ve kullanım önerilerini paylaşıyor olacak. Arkadaşlarınıza orjinal bir kahvaltı sofrası mı kurmak istiyorsunuz? Ya da güzel ve romantik bir şarabın yanına hangi peynir tabağı? Gelin deneyimlerimizi beraber paylaşalım.

25 Haziran 2012 Pazartesi

Cheddar (Çedar) Peyniri


Cheddar (Çedar) Peyniri

İngiltere’nin peynir dünyasına kazandırdığı mucizevi sarı peynir. Olgunlaşmadan yenmeyen bir peynir türü olduğundan, tadını ve gerçek lezzetini birinci yılında gösterir. Ancak ve ancak sabredebilip de o bir yılı bekleyebilene! Neyse ki cheddar üreticileri bizim için bu süreyi bekliyorlar.
Yağı yüksek, yapısı sert ama bir kere yenmeye başlandı mı ardı arkası gelmez. Damak tadına göre çok farklı tüketim alışkanlıkları gösterebilir. Bir bakmışsınız onsuz kahvaltı yapamıyorsunuz, ya da bir bakmışsınız kaşar peynirini artık terk etmişsiniz ve onsuz tost yapamıyorsunuz.  Bu tanım cheddar’ı anlatmak için o kadar zayıf kalıyor ki! Ne zaman ihtiyacınız olduğu belli olmadığı için mutlaka buzdolabınızda bulundurun derim. Sonra gece süpriz bir misafir gelip de acele bir tost yaptığınız da, parmaklarını yiyen dostlarınız için bana teşekkür edebilirsiniz.  

Hangi Peynir? der ki:
Bu işin üstadı İngiltere olsa da, Türkiye’de yapılanların performansı hiç de kötü değil. Gerçekten peynir gurmesi değilseniz aradaki farkı çok zor anlayabilirsiniz. Hatta öyle tip yöresel  ithal peynirler var ki gerçekten Türk damak tadına hitap etmiyor. Ancak mutlaka dikkat etmeniz gereken bir takım özellikleri var.
Öncelikle iyi bir cheddar peyniri, dilimleyip büktüğünüz zaman resimdeki gibi kırılır. Bu olgunlaşan peynirin doğasından kaynaklı, olumlu bir durumdur. Şayet esniyor veya bükülüyorsa, olgunlaşmasını henüz tamamlamamış bir peynirdir ya da daha kötüsü elinizdeki başka tip bir peynirdir J.

Tadı hafif ekşi, çok az acı ve kendine hastır. Şayet iyiden iyiye acı bir tat aldıysanız, peynir fazla olgunlaşmıştır.  Tam aksine yavan veya kaşar peynirine benzer bir tadı varsa, peynir olgunlaşmasını henüz tamamlamamıştır.
Diğer olgunlaşan peynirlerin aksine, üzerindeki delikler çok büyük değildir. Eğer delikler aşırı sıksa, sünger gibiyse veya enine uzun yarıklar varsa mikrobiyel bir probleme işaret edebilir. Genelde şeffaf ambalajda satıldığından, satın almadan önce bu durumu farkedebilirsiniz. Şayet evde bu durumu farkettiyseniz, peynirin kokusundan problem olup olmadığını anlayabilirsiniz. Rahatsız edici bir koku alırsanız peyniri tüketmeden imha edin! 
Son olarak, paketinde yağ salmış peyniri kesinlikle satın almayın. Mutlaka soğuk zinciri kırılmıştır.
Kökeni: İngiltere
Proses (işleme) Yöntemi: Pastörize edilmiş süte kültür ve maya ilave edilir. Ortaya çıkan peynir altı suyu prosesten ayrılır ve oluşan teleme büyük peynir kalıplarına doldurulur ve preslenir. Form almış kalıplar vakumlu ambalajlar içerisinde 6-12 ay soğuk depoda bekletilerek olgunlaştırılır.   
Türü: Olgunlaştırılmış, yaşlı peynir
Gramaj: Parakende satışı 200 g-500 g aralığında, dilimlenmiş veya kalıp, şeffaf veya vakumlu ambalajda.
Fiyat: 25-30 TL/kg
Tüketim şekli: Ağırlıklı olarak pizza içerisinde tüketiliyor. Ancak tost içerisindeki performansı bir harika! Kahvaltıda direk tüketilebilir. Kırmızı şarap yanına tercih edilebilir.
Dikkat: Aroması çok keskin olduğundan şarabın tadını bastırabilir.

10 yorum:

  1. Site guzel olmus tebrikler.
    Bir donem Unilever'in urettigi Boursin peyniri hakkinda da yazi gormek isteriz (Turkiye'de nasil bulabiliriz mesela?)

    YanıtlaSil
  2. Blog programıma boursin'i de dahil ediyorum. Yalnız öncelikli olarak dışarıdan bulup satın almam gerekiyor. Resimli paylaşımın çok daha faydalı olacağı inancındayım.

    YanıtlaSil
  3. http://www.boursincheese.com/products/original/garlic-herbs.html - Ingiltere'de her yerde bulunabiliyor ama Turkiye'de bulamadim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Boursin" ismi görünüşe bakılırsa peynirin markasını ifade ediyor. merak ediyorum, bu peynir çeşidinin spesifik bir adı yok mu?

      Sil
  4. Selamlar,
    ABD'de bir fastfood restoranında çalışırken tavukların yanında bu peynirin eritilmiş halini servis ediyorduk. Bize geliş şekli yaklaşık 2 librelik konserve kutularında akışkan bir şekildeydi ve biz onları benmari usulü ile daha da eritip öyle servis ediyorduk. Acaba bu çedar sizin burda anlattığınızdan farklı mıdır yoksa satış şekli mi farklıdır? Türkiye'de orada yediğim şekilde ve güzellikte çedar bulamadım doğrusu.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar, bahsettiğiniz peynir eritme tip cheddar peyniri. Bu yazıda bahsettiğimiz ise blok tip.
    Ancak bir sonraki "Dilimli (Cheddar) Tost Peyniri" yazımızdaki tanıtım bahsettiğiniz tanıma çok daha yakın. Zaten Türkiye'deki fast-food'larda dilimli tip kullanılıyor. Tek farkı akışkan değil, ancak dilimler eridiği zaman mutlaka alıştığınız o benzer bir tadı almanız lazım. Denemenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  6. Hepsi güzel de Cheddar peynirini kim satıyor ?

    YanıtlaSil
  7. Pınarın peynirini denemiştim ama üçgen peynirle pek farkını göremedim. Tavsiye etmem.

    YanıtlaSil
  8. Hakiki gerçek cheddar peynirini nereden alabiliriz ben bir iki kere aldım fakat lastik gibiydi sizin bi tavsiyeniz varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, eski cheddarımızı denemenizi tavsiye ederiz. https://www.raniciftligi.com/cheddar-eski

      Sil