Hakkımda

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
...İşin ilmini okumuş mühendisi bile olmuş. Sonra bir bakmış ki ilmini okuduğu yemekleri yapmayı hiç becerememiş. Günlerden bir gün "iyi yemeğin ancak ve ancak iyi malzemeden yapıldığını" anladığında, gerçek yeteneğinin "iyi yemek yapanlara, iyi malzeme ulaştırmak" olduğunu farketmiş. İşte bu felsefeyle yazılarında sadece tüketim amaçlı değil, aynı zamanda kalite problemlerini, alırken nelere dikkat edileceğini ve kullanım önerilerini paylaşıyor olacak. Arkadaşlarınıza orjinal bir kahvaltı sofrası mı kurmak istiyorsunuz? Ya da güzel ve romantik bir şarabın yanına hangi peynir tabağı? Gelin deneyimlerimizi beraber paylaşalım.

9 Temmuz 2012 Pazartesi

Labne (Labneh, Labaneh)

Labne (Labneh, Labaneh)
Cheesecake veya tiramisu sevenler şöyle bir etrafıma toplanın. Değerli hanımlar; salata, makarna, börek, tatlı, kahvaltı vb. her yerde tükettiğiniz mutfaktaki yoldaşınız labne hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz? Unutmayın, lezzetli yemeklerin, enfes tatlıların sırrı, her zaman iyi malzemeden geçer.
Labne Türkiye’de bahsettiğimiz şekillerde konumlansa da, esas pazarı orta doğu ülkelerinde yer alır. Birçok Arap ülkesinde labne ya kaşık kaşık kovasından yenir (yanlış okumadınız kovayla satılır!) ya da ekmek üstüne sürülerek fırınlanır. BaharatlıEkmek üstüne sürülerek fırınlanması pek bilinen bir tüketim alışkanlığı değil, ancak çat kapı gelen bir misafire veya gece yaşanan karın kazınmalarına ideal bir çözüm. Sürün ekmeğe, verin fırına, hafif kahverengileşmeyi gördüğünüzde, afiyet olsun!!
Hangi Peynir? Der ki: Labne’nin en önemli özelliği sıcak gördüğü zaman iyi bir performans vermesi! Yemeklerden tatlılara, fırınlanabilecek kadar sıcaklığa rahat bir şekilde çıkmalı. Şayet sıcaklığı gördüğü zaman çatlıyorsa ve kahverengiye doğru bir renk alıyorsa yanlış labnedeyiz.

Peki, doğru labne’yi nasıl anlayacağız? İyi bir labne’nin rengi süt beyazıdır ve parlaktır. Hafif bir süt kokusu barındırır. Tadı biraz tuzlu ve hafif ekşidir. Bu tür bir labneyle “Obama’nın karısının kulağına kadar gidebilecek iyi bir tatlı” yapabiliriz. Şayet sarıya kaçan mat bir renge sahipse ve özellikle metalik, yabancı bir tat alıyorsanız, cheesecake’imiz problemli tiramisumuz tatsız olacak ve eşe dosta rezil olacağız demektir.  

Renk ve tat olarak farkı ayırt edemeyeceğinizi düşünüyorsanız, çok daha kesin sonuç veren bir yöntem daha var. Labne’den bir kaşık alın ve oda sıcaklığında bekletin. Kaliteli labne bir süre sonra resimdeki gibi kaşıklandığı yerden sulanacaktır. Şayet sulanmıyorsa ve kaşıkladığınız yer kuruyup kabuk yapıyorsa elinizdeki labne değil eritme peynirdir! İşleme teknikleri ve ekipmanları çok pahalı olduğundan birçok firma labne yerine eritme peynir paketliyor. Bu da siz değerli hanımları ( ve benim gibi tatlı dostu beyleri) mağdur ediyor.  

İlk açıldığında...

30 dk oda sıcaklığında beklemiş
Suyunu bırakmaya başladı...
Kökeni:Orta Doğu
Proses (işleme) Yöntemi: Çiğ süt pastörize edilerek kreması alınır. Kültür ilavesi yapılarak olgunlaştırılır. Seperatör adı verilen bir ekipmanla peynir altı suyu ayrılarak, teleme homojenize edilir ve paketlenir.
Türü: Taze, Sürülebilir
Gramaj: 100-2.500 g
Fiyatı: 12-15 TL/kg
Satışı: Zincir marketler, marketler, toplu tüketim satışları
Tüketim Şekli: Cheesecake ve tiramisu gibi tatlılarda kullanılır. Salata ve makarna içerisinde de değerlendirilebilir. Kahvaltıda simit veya boyoz yanında da idealdir.
Dikkat: Yazar burada süper bir yemeğin veya tatlının garantisini değil, iyi bir labnenin garantisini vermektedir. Mutfak işleri el emeği ve tecrübe isteyen bir konu olduğundan olası bir olumsuzluktan yazar sorumlu tutulamaz J



5 yorum:

  1. Size biyerlerden ulaşmaya çalışıyorum ama ne kadar zor yorum yerini buldum en sonunda. Ben yemek sektörüyle profosyönel olarak yakından ilgiliyim sizde maskarpon peyniriyle ilgili bilgi bulamadım. Mümkünse biraz bilgi verir misiniz lütfen?
    blogumu ziyaret etmek isterseniz: arzucetintas.blogspot.fr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzu Hanım merhaba, malesef maskarpon Türkiye'de üretilen bir peynir değil. Aslında labneye çok benziyor, ama yapımı biraz daha kolay. Hatta evde bile yapabilmek mümkün. Ama tatlılarda kullanmak için ben yine de labne'yi öneririm.Maskarpon'a göre yapısı biraz daha kıvamlıdır sadece.

      Sil
  2. Güzel bir yazı olmuş.Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, ben size peynirle değil de sütle ilgili bir soru sormak istiyorum. yazının tarihi eski umarım görürsünüz. süt pastorize edildiğinde besin değerini kaybettiği, homojenize edildiğinde de molekül boyutunda değişme olduğu için özellikle bağırsaklarda hastalıklara neden olduğu söyleniyor doğru mu? bunları duyduğum için sek günlük süt almak istedim. ama üstüne baktım onda da homojenize ve pastörize yazıyor. e o zaman bunun ne farkı var da 2 katı pahalı anlayamadım. bu arada site çok güzel emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. UHT, Pastörize süt ve yoğurt hakkında şu yazıya bakabilirsiniz.
    https://dogalvadi.com/uht-sut-homojenize-hazir-yogurt/

    YanıtlaSil