Hakkımda

Fotoğrafım
İzmir, Türkiye
...İşin ilmini okumuş mühendisi bile olmuş. Sonra bir bakmış ki ilmini okuduğu yemekleri yapmayı hiç becerememiş. Günlerden bir gün "iyi yemeğin ancak ve ancak iyi malzemeden yapıldığını" anladığında, gerçek yeteneğinin "iyi yemek yapanlara, iyi malzeme ulaştırmak" olduğunu farketmiş. İşte bu felsefeyle yazılarında sadece tüketim amaçlı değil, aynı zamanda kalite problemlerini, alırken nelere dikkat edileceğini ve kullanım önerilerini paylaşıyor olacak. Arkadaşlarınıza orjinal bir kahvaltı sofrası mı kurmak istiyorsunuz? Ya da güzel ve romantik bir şarabın yanına hangi peynir tabağı? Gelin deneyimlerimizi beraber paylaşalım.

22 Temmuz 2012 Pazar

Rokfor (Roquefort)


Rokfor (Roquefort)

Şarap sofralarının vazgeçilmezi rokfor’u biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz? Şarap için peynir tabağı hazırladığınızda “Açılın rokforum ben!” diyebilecek kadar şarapla özdeşleşmiş bir peynirdir. Rokfor kendine has mavi küfüyle tanınan yumuşak bir peynirdir. Aslen Fransa’da üretilse de günümüzde endüstriyel imkanlarla dünyanın her yerinde de üretilebilmekte.  Gerçek rokfor koyun sütünden imal edilse de günümüzde inek sütü de kullanılmakta. Kokusu o kadar keyiflidir ki tadına doyum olmaz. Tereyağı gibi hafif bir tadı olduğundan şarabın yanında idealdir.

Hangi Peynir der ki: İyi bir rokfor tadıldığında acılık göstermemeli. Kendine has rokfor kokusunu barındırmalı ve yabancı bir koku içermemeli.

Rokfor’daki en büyük problem, küflü bir peynir olduğundan yabancı tip bir küf barındırması. Rokfor küfü mavimsi bir renkte olduğundan yeşil küflü bir peynir önünüze geldiğinde bunu ayırt edebilmelisiniz. İyi bir rokforda küf dağılımı da düzgün olmalı. Yarısı küflü diğer yarısı bütün olan bir rokfor, delim aşamasında iyi delinmemiştir ve düzgün olgunlaşmamıştır.

Rokfor Türkiye’de üretilse de, bu işin piri Fransızlar. Bugüne kadar tadına baktığım yerli rokforların hiç birinden bir Fransız rokfor’u kadar keyif almadım. Biraz pahalı olsa da kesinlikle her kuruşuna değdiğini düşünüyorum.

Hiç bir peynirin üretimini bu bölümde kaleme almamış olsam da rokfor için bir şeyler yazılmalı diye düşünüyorum. Kalıplama aşamasına gelmiş olan rokfor kalıpları, özel iğneli aparatlarla delinir. Küf doğası gereği üremek için oksijene ihtiyaç duyduğundan bu şekilde iç kısmının küflenmesi sağlanır. Böylelikle çapraz bir şekilde dilimlenip porsiyonlandığında o sanat gibi görüntüsüne ulaşır. Rokfor’u diğer peynirlerden ayıran en önemli aşaması budur. Yine olgunlaşan peynirler arasında sert olmayan yumuşak yapısı rokfor’a özeldir.

Kökeni: Fransa

Proses (işleme) Yöntemi: Koyun sütü standardize edilerek kültürlenir. Mayalanarak pıhtı oluşturulur ve peynir altı süzülerek kalıplanır. Özel unundan elde edilmiş rokfor küfüyle beraber pinching yani delme işlemine tabi tutulur. 2-3 ay küflendirilerek paketlenip piyasaya verilir.


Türü: Olgunlaşan, küflü

Gramaj: 50 – 200 g

Fiyatı: 100 – 150 TL/kg

Satışı: Zincir marketler, ithal peynir satan dükkanlar

Tüketim şekli: Şarap peyniri olarak idealdir. Kahvaltıda tadımlık sunulabilir.




6 yorum:

  1. Güzel bir blog ama izleyici butonu eksik,izleyici olamıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, peynir severler alanı blog'a eklenmiştir.

      Sil
  2. Bir peynir sever olarak bloğunuzu çok beğendim. İzlemedeyim. Sevgiler


    EsEr - Vakit Buldukça

    YanıtlaSil
  3. Rokfor alışınca tiryakilik yapan bir peynir. Tam çok gerekli bir konuda blog açmışsınız diyecektim ama uzun süredir paylaşım yapmadığınızı gördüm. Devam etseniz keşke.

    YanıtlaSil
  4. Rokfor alışınca tiryakilik yapan bir peynir. Tam çok gerekli bir konuda blog açmışsınız diyecektim ama uzun süredir paylaşım yapmadığınızı gördüm. Devam etseniz keşke.

    YanıtlaSil