Rokfor (Roquefort)
Şarap sofralarının vazgeçilmezi rokfor’u biraz daha yakından
tanımaya ne dersiniz? Şarap için peynir tabağı hazırladığınızda “Açılın
rokforum ben!” diyebilecek kadar şarapla özdeşleşmiş bir peynirdir. Rokfor
kendine has mavi küfüyle tanınan yumuşak bir peynirdir. Aslen Fransa’da
üretilse de günümüzde endüstriyel imkanlarla dünyanın her yerinde de
üretilebilmekte. Gerçek rokfor koyun
sütünden imal edilse de günümüzde inek sütü de kullanılmakta. Kokusu o kadar keyiflidir
ki tadına doyum olmaz. Tereyağı gibi hafif bir tadı olduğundan şarabın yanında
idealdir.
Hangi Peynir der ki: İyi bir rokfor tadıldığında acılık
göstermemeli. Kendine has rokfor kokusunu barındırmalı ve yabancı bir koku
içermemeli.
Rokfor’daki en büyük problem, küflü bir peynir olduğundan
yabancı tip bir küf barındırması. Rokfor küfü mavimsi bir renkte olduğundan
yeşil küflü bir peynir önünüze geldiğinde bunu ayırt edebilmelisiniz. İyi bir
rokforda küf dağılımı da düzgün olmalı. Yarısı küflü diğer yarısı bütün olan
bir rokfor, delim aşamasında iyi delinmemiştir ve düzgün olgunlaşmamıştır.
Rokfor Türkiye’de üretilse de, bu işin piri Fransızlar.
Bugüne kadar tadına baktığım yerli rokforların hiç birinden bir Fransız
rokfor’u kadar keyif almadım. Biraz pahalı olsa da kesinlikle her kuruşuna
değdiğini düşünüyorum.
Hiç bir peynirin üretimini bu bölümde kaleme almamış olsam
da rokfor için bir şeyler yazılmalı diye düşünüyorum. Kalıplama aşamasına
gelmiş olan rokfor kalıpları, özel iğneli aparatlarla delinir. Küf doğası
gereği üremek için oksijene ihtiyaç duyduğundan bu şekilde iç kısmının
küflenmesi sağlanır. Böylelikle çapraz bir şekilde dilimlenip
porsiyonlandığında o sanat gibi görüntüsüne ulaşır. Rokfor’u diğer peynirlerden
ayıran en önemli aşaması budur. Yine olgunlaşan peynirler arasında sert olmayan
yumuşak yapısı rokfor’a özeldir.
Kökeni: Fransa
Proses (işleme) Yöntemi: Koyun sütü standardize edilerek
kültürlenir. Mayalanarak pıhtı oluşturulur ve peynir altı süzülerek kalıplanır.
Özel unundan elde edilmiş rokfor küfüyle beraber pinching yani delme işlemine
tabi tutulur. 2-3 ay küflendirilerek paketlenip piyasaya verilir.
Türü: Olgunlaşan, küflü
Türü: Olgunlaşan, küflü
Gramaj: 50 – 200 g
Fiyatı: 100 – 150 TL/kg
Satışı: Zincir marketler, ithal peynir satan dükkanlar
Tüketim şekli: Şarap peyniri olarak idealdir. Kahvaltıda
tadımlık sunulabilir.
Güzel bir blog ama izleyici butonu eksik,izleyici olamıyoruz.
YanıtlaSilTeşekkürler, peynir severler alanı blog'a eklenmiştir.
SilBir peynir sever olarak bloğunuzu çok beğendim. İzlemedeyim. Sevgiler
YanıtlaSilEsEr - Vakit Buldukça
aysebaci.com
YanıtlaSiltriko kazak
hırka
badi
iç giyim
toptan giyim
kaban
deri mont
gömlek
Rokfor alışınca tiryakilik yapan bir peynir. Tam çok gerekli bir konuda blog açmışsınız diyecektim ama uzun süredir paylaşım yapmadığınızı gördüm. Devam etseniz keşke.
YanıtlaSilRokfor alışınca tiryakilik yapan bir peynir. Tam çok gerekli bir konuda blog açmışsınız diyecektim ama uzun süredir paylaşım yapmadığınızı gördüm. Devam etseniz keşke.
YanıtlaSil